Elsősegély

Otthoni teendők gyermekkori lázas állapot esetén

Letölthető anyagok

(Forrás: Országos Gyermekegészségügyi intézet)

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, mit kell tenni a leggyakoribb gyermekbalesetek bekövetkeztekor.

(forrás: www.weborvos.hu)

Idegentest lenyelése esetén: forduljunk azonnal orvoshoz, mert bár a lenyelt tárgyak gyakorta néhány nap alatt természetes módon kiürülnek a szervezetből, mégis, néha bekerülhetnek a légutakba vagy méretüknél, alakjuknál fogva elakadhatnak a tápcsatornában. A lenyelt tárgyat semmiképpen se próbáljuk hánytatással kihozni, mert a visszaerőltetett idegentest életveszélyes nyelőcsősérülést okozhat.

Égési sérülés esetén: az első teendő az égett bőrfelület azonnali és legalább húsz-huszonöt perces hűtése folyóvízzel vagy vizes borogatással. Ezen kívül semmit sem szabad a sérült testrészre tenni. A gyermek tenyérfelületénél nagyobb kiterjedésű égés biztosan orvosi ellátást -, a 4-5 tenyérnyi sérülés már kórházi kezelést igényel, a húsz tenyérnyi égés már életveszélyes lehet. Ha nincsen elég kötszer, a hűtés után bugyoláljuk tiszta, vasalt lepedőbe a gyermeket és itassuk bőven folyadékkal, amíg a mentő megérkezik.

Áramütés esetén: ha az áram ki és belépési helyén kis égési sérülést találunk feltétlenül vigyük orvoshoz a gyermeket. Ez ugyanis azt jelzi, hogy olyan nagy energia-behatás érte a szervezetet, ami miatt szívműködési zavar is jelentkezhet. Szerencsétlen esetben szívmegállás vagy eszméletvesztés következik be, az áramtalanítás után kezdjük meg a mesterséges lélegeztetést, amíg a mentő megérkezik.

Fejsérülés esetén: feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a baleset után – akár azonnal, akár órákon belül- a gyerek elveszíti az eszméletét vagy sápadt, szédül, fejfájásra, hányingerre panaszkodik, esetleg hány. Az ilyen tünetek mögött nem csak agyrázkódás, hanem életveszélyes koponyaűri bevérzés is lehet. Fejsérült gyermeket fekve, lehetőleg mentővel kell a kórházba szállítani, gyalog, főképpen egy másik gyermek kíséretében orvoshoz küldeni veszélyes. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a baleset után a fejen széles duzzanat alakul ki, vagy a fülből vér szivárog, esetleg a szem körül alakul ki lila bevérzés, mert ezek a tünetek koponyatörésre utalhatnak.

Gyógyszermérgezés esetén: akkor is hívjunk mentőt, ha a gyerek jól van. A gyanús gyógyszerekből vigyünk magunkkal mintát és próbáljuk megbecsülni, hány tabletta hiányozhat. Az eszméletlen beteget nem szabad sem felültetni, sem hanyatt fekve magára hagyni, mert egy esetleges hányás fulladást okozhat. Ehelyett felhúzott lábakkal stabil oldalfekvésbe kell elhelyezni, amíg a segítség megérkezik.

Harapott sérülés után: ajánlatos orvossal konzultálni, még akkor is, ha maga a seb jelentéktelennek látszik, mert fennállhat a veszettség lehetősége. Ez ugyanis nem gyógyítható, halálos betegség, azonban gyanús körülmények között védőoltással biztonsággal megelőzhető.

Mély sebbel minden körülmények között, lehetőleg egy-két órán belül ajánlatos a sebészeten jelentkezni. Többórás késedelem a seb fertőződése miatt már lehetetlenné teszi az optimális sebellátást. A mély sebekre tiszta kötésen kívül semmit se tegyünk. Erős vérzés esetén – hasonlóan a szúrt-lőtt hasfali vagy mellkasi sérüléshez – sok gézlapból álló úgynevezett nyomókötést kell tenni, mert a szakszerűtlenül felhelyezett szorítókötés többet árt, mint használ.

Végtagtörés esetén: a fájdalom hamar orvoshoz viszi a beteget, de nem is érdemes várakozni: a fájdalmas duzzanat vagy alakváltás alapján gyanítható a csonttörés, ám az esetleges repedés utáni teendőket is inkább az orvos diktálja.

(A Heim Pál Gyermekórház szakmai ajánlása nyomán)

Csípések kezelése

(forrás: gyermekapolas.hu)

A rovarcsípés kezelése
A legtöbb rovar csípése ártalmatlan ám roppant kellemetlen. A csípés helyét érdemes lemosni langyos szappanos vízzel, illetve fertőtleníthetjük valamilyen bőrfertőtlenítővel is hogy elkerüljük a baktériumos felülfertőződést. A legtöbbször segít az állott vizes borogatás, illetve az antihisztamin tartalmú hűsítő krémek (pl. Fenistil) használata. Nagy felületű erősen viszkető csípések esetén az orvos szájon át alkalmazható Fenistil cseppet is javasolhat a gyermeknek.
A méh mérge savas, így segíthet, ha vízben oldott szódabikarbónával kenjük le a csípés helyét. A darazsak mérge lúgos, így a tüneteket csökkenti a savas folyadék, mint pl. ecet, citromlé.

A gyermek vakarni fogja a csípés helyét, így körme legyen rövid, és fokozottan ügyeljünk a kéz és köröm tisztaságára!
Fontos! Gyermekkorban a bőr és testsúly arány eltérő a felnőttekétől, így a bőrre kent gyógyszeres krémek túlzott használata akár mérgezést is okozhat! Mielőtt bármilyen krémet használunk a gyermeknek, kérjük ki orvos vagy gyógyszerész véleményét!

Szövődmény gyanújakor (helyileg növekvő elváltozás, gennyesedés, nem múló göb és pirosság), mutassuk meg gyermeket orvosnak rendelési időben.  Általános reakció esetén  (test szerte megjelenő kiütések, szemhéj, ajak duzzanat, nagy felületű bőrpír a test egyéb felületein, rekedtség, nehézlégzés, szapora pulzus), azonnal forduljunk orvoshoz, akár ügyeleti időben is. A tünetek súlyosságától függően, ha szükséges hívjunk mentőt!

A kullancs eltávolítása
(forrás: heimpalkorhaz.hu)

Nem kell pánikba esni és másnap, ünnepek után orvoshoz szaladgálni. Az a fontos, hogy minél hamarabb szabaduljunk meg a betolakodótól. Ezért lehetőleg magunk segítsünk a bajunkon. A csípés napján viszonylag még könnyű bőrünkről letépni (ujjal, körömmel vagy bicskával).

Azonnal pusztítsuk el! Két körmünk között agyonnyomhatjuk. Fontos, hogy a tetemet emésztőcsatornába vagy tűzbe dobjuk és kezet mossunk. A fej beleszakadása egy másik hiedelem forrása. A fej kitinpáncélból van és ha netán bennszakad, néhány nap múlva kilökődik magától mint az apró szálka. Szívóormányán elhanyagolható fertőzőanyag van. Annál veszélyesebb viszont a potroh felszakadása. Akkor szinte biztos, hogy a seben keresztül a fertőzött kullancs béltartalma bekerül a szervezetünkbe. Ezért nem szabad tűvel, hegyes vagy lapos végű csipesszel operálni. De a legrosszabb, ha a kullancs kiálló potrohát benyálazva vagy bezsírozva spirálisan tekergetni kezdjük. A megrémült állat egyfelől igyekszik még beljebb ásni magát, másrészt a potroh ingerlése fo kozottabb öklendezésre készteti. Szinte pumpáljuk magunkba a fertőzött béltartalmat.

A kullancs csípés utáni teendők

Mindenekelőtt fertőtlenítsük a csípés helyét (jód, alkohol, kölni). Jegyezzük fel a csípés helyszínét és időpontját. Figyeljük testünkön a csípés helyét 5-6 héten keresztül. Egy-két napon belül általában körömnyi nagyságú bőrpír szokott jelentkezni rendszerint viszketés kíséretében. Ez jelzi a “csatatér” helyszínét. Megindul a szervezet védekező mechanizmusa. A foltocskák rendszerint maguktól is elmúlnak. Fertőzés esetén azonban másfajta foltok is jelentkezhetnek. Néhány hét múltán a körkörös, ún. “kokárda foltok” már a Lyme-kór előhírnökei. Egy-két hét elteltével ugyan ezek is elmúlhatnak, de a korán beküldött vérminta szerológiai vizsgálata lehet, hogy még nem mutatja ki a fertőzöttséget (negatív a lelet). Várni kell még néhány hetet. Egy másik tünet a “nyári influenza”: fejfájás, láz, nyirokcsomó-duzzanat, izomláz, esetleg torokgyulladás. Ez egy bonyolult tünetegyüttes. Orvosnak is fejtörést okozhat. Mindenesetre az egyik kórokozó lehet egy elfelejtett kullancscsípés is…

Fulladás megelőzése

A vízpart sok élmény forrása, ugyanakkor a gyermekek számára veszélyeket is magában rejt. Magyarországon évente 20- 30 gyermek és fiatal veszíti életét vízbefulladás következtében. A legtöbben természetes vizekbe fulladnak, de a közfürdőkben is évről évre előfordulnak tragikus esetek. A kerti medencék, kerti tavak terjedésével pedig megnövekedett az otthoni környezetben bekövetkező fulladásos gyermekbalesetek előfordulása. Gondozatlan, elhanyagolt udvarokon folyadékkal telt gödrök, árkok, fedetlen aknák vagy kutak jelentenek veszélyt.

Ön sokat tehet azért, hogy gyermeke úgy élvezhesse a vízpart örömeit, hogy közben ne legyen kitéve felesleges kockázatnak. Ehhez adunk néhány javaslatot.

 • A gyermek a vízparton és a vízben csak felnőtt felügyelete mellett lehet. Minél kisebb a gyermek, a felügyeletnek annál szorosabbnak kell lennie. A csecsemőktől és kisdedektől karnyújtásnyi távolságon kívülre nem mehetünk el a vízben.
 • Nagyobb gyermek is csak erre kijelölt, ön által is folyamatosan szemmel tartható távolságban ússzon, fürödjön.
 • Erős hullámzás, villámlás, közelgő eső vagy vihar esetén a vizet azonnal el kell hagyni.
 • A karúszó és úszógumi nem biztonsági eszköz, hanem játékszer. Hamis biztonsági érzetet adhat. Ha gyermeke ilyet visel, ettől ugyanúgy mellette kell lennie!
 • Fontos, hogy a gyermek tudja, milyen mély a víz.
 • Minél hamarabb tanítsa meg a gyermekét úszni. A négy éven felülieknek ez már általában megy, de kutatások már az 1 év fölötti korosztályban is jó eredményt bizonyítottak fulladás-megelőzés szempontjából.
 • Nyaraláskor a vízpartot és a vizet a szülő és a gyermek mindig együtt térképezze fel. Ne engedje a gyermekét felnőtt nélkül olyan vízpartra, ahol még soha nem járt.
 • Otthoni medencét, tavat legalább 1,5 méter magas, a kisgyermek számára nem kinyitható kapuval védett kerítéssel kell körbevonni.

Félrenyelés, önakasztás megelőzése

A kisgyermekek szívesen térképezik fel környezetüket, és veszik a szájukba a kezükbe kerülő tárgyakat. Ezzel azonban a félrenyelés veszélyének teszik ki magukat. Így a szülőnek vigyáznia kell arra, hogy ne legyen olyan apró tárgy a gyermek közelében, ami nem való a szájába. A hosszú zsinórokat is el kell távolítani, mert ezek a gyermek nyaka köré csavarodva okozhatnak súlyos balesetet. Különösen a gyermek alvó- és játszóhelyét kell úgy berendezni, hogy ott ne fenyegesse a gyermeket veszély, biztonságban legyen.

 • Evés közben mindig maradjon a gyermekkel. A félrenyelés gyakori oka, hogy a gyermek nem ülve eszik, hanem szaladgál, ugrál, játszik, miközben élelem van a szájában. Szoktassa arra, hogy asztalnál ülve, vagy az etetőszékében egyen.
 • 2 éves kor alatt nem ajánlott olyan ételek fogyasztása, amit erősen rágni kell, vagy nehezen elharaphatóak. Gyakran okoz félrenyeléses balesetet a mogyoró, a dió, a babszem, a cukorka.
 • Kisgyermekek számára vágja az ételt apró falatokra.
 • Néha érdemes négykézláb végignézni, hogy milyen apró tárgyakat találhat a gyermek a földön, a bútorok alatt.
 • A játékok a gyermek életkorának megfelelőek legyenek. A törött, sérült játékokat meg kell javítani, vagy meg kell tőlük válni. A nagyok játékaihoz a kicsik ne férjenek hozzá.
 • A függönyök húzózsinórjai a kicsik számára veszélyesek. Ha lehet, kisgyermekek otthonában ne ezt a megoldást alkalmazzák. A gyermekszobában semmiképpen se.
 • A gyermek cumiját ne akassza a nyakába vagy kösse az ágyra, rögzítse a ruhára 20 cm-nél hosszabb zsinórral.
 • Csecsemőre ne adjon nyakláncot.
 • A gyermekágy rácsai közötti távolság 6,5 cm-nél kisebb legyen. 2 cm-nél nagyobb rések ne legyenek a rács és a matrac között.
 • A kiságyat, járókát, gyermekülést, etetőszéket mindig úgy helyezze el, hogy a gyermek ne férjen hozzá hosszú zsinórokhoz.
 • A gyermek saját ágyában aludjon, a kicsiknek ne adjon párnát.

Idegentest lenyelése esetén: forduljunk azonnal orvoshoz, mert bár a lenyelt tárgyak gyakorta néhány nap alatt természetes módon kiürülnek a szervezetből, mégis, néha bekerülhetnek a légutakba vagy méretüknél, alakjuknál fogva elakadhatnak a tápcsatornában. A lenyelt tárgyat semmiképpen se próbáljuk hánytatással kihozni, mert a visszaerőltetett idegentest életveszélyes nyelőcsősérülést okozhat.

Légúti akadály csecsemő- és gyermekkorban

(Forrás: elsosegely.hu)

Csecsemő- és kisgyermekkorban a légúti akadály kialakulása nem ritka jelenség. Az esetek egy részében étkezés közbeni félrenyelés, míg a másikban valamilyen tárgy (pl. játék) okozza a légút részleges vagy teljes elzáródását.

Okok

Az esetek egy részében étkezés közbeni félrenyelés, míg a másikban valamilyen tárgy (pl. játék) okozza a légút részleges vagy teljes elzáródását.

Tünetek

A tünetek többsége megegyezik a felnőtteknél kialakuló jelekkel, így a sérült:

 • torkához kap,
 • arca eltorzul,
 • nehezített légvétel,
 • nem vagy, alig tud hangot kiadni,
 • fuldoklik,
 • bőre kékes, szürkéslila lehet,
 • eszméletét veszti.

Más esetekben, pl. csecsemőknél nem feltétlenül van egyértelmű jele a légúti akadálynak.

Elsősegély

A tünetek függvényében háromféle ellátás lehet indokolt.

1. A köhögés HATÉKONY, eszméletzavar NINCS

Hatékony köhögés esetén bíztassa a gyermeket köhögésre, egyéb teendő nincs, tehát ne üsse meg a hátát!

2. Hatékony köhögés NINCS, eszméletzavar NINCS

Amennyiben a köhögés nem hatékony a CSECSEMŐT fektesse alkarjára hasával lefelé, tenyerében tartva az arcát, majd csapja hátba! Ezt maximum ötször ismételje!

Ha nem járt eredménnyel fektesse hátára a csecsemőt, és alkalmazzon mellkasi lökéseket, a mellkas kompresszióhoz hasonló technikával, de lassabb ütemben. maximum öt alkalommal! Ha a légút felszabadult, ne alkalmazzon több lökést! Hívjon mielőbb segítséget!

A fenti beavatkozást addig lehet alkalmazni, amíg a csecsemő eszméleténél van. Amennyiben eszméletét vesztette

 

A fulladó KISGYERMEK mellkasát támassza meg vagy fektesse saját combjára keresztbe és csapja hátba lapockái között, határozottan, de nem túl durván. Ezt a légúti akadály távozásáig vagy maximum ötször ismételje.

Ha ez eredménytelen alkalmazzon hasi lökéseket. Egyik kezét szorítsa ökölbe, kiálló hüvelykujját helyezze a szegycsont alsó része és a köldök közötti területre, majd másik kezével átkulcsolva végezzen magafelé, illetve enyhén felfelé irányuló mozdulatokat! Ezt addig alkalmazza, amíg az idegentest nem távozik, de legfeljebb 5 alkalommal!

Ha a légút felszabadult, ne alkalmazzon több lökést!
Hívjon mentőt (104 / 112)!
 

3. Hatékony köhögés NINCS, a bajba jutott ESZMÉLETLEN

Ha a csecsemő vagy a gyermek eszméletlen nyissa ki száját, amennyiben jól látható légúti akadályt észlel, távolítsa el azt. Ha légúti akadályt nem lát, ne nyúljon a szájba!

Amennyiben az eltávolítás sikertelen kezdje meg az újraélesztést!

Csecsemő újraélesztés>>

Gyermek újraélesztés>>

Megelőzés:

Mivel a kisgyermekek gyakran úgy ismerkednek a világgal, hogy egyes tárgyakat a szájukba vesznek, náluk a leggyakoribb a félrenyelés. Ezért lenne fontos és hatékony a megelőzés. Néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:

 • Életkornak megfelelő ételek (kemény és darabos, könnyen félrenyelhető dolgok kerülése).
 • A puha, darabos ételeket is lehetőleg aprítsa fel!
 • A gyermeket szoktassa arra, hogy evés közben ne figyeljen másra!
 • A gyermek lehetőleg nyugodt körülmények között egyen (pl. autóban, az utcán ne)!
 • Életkornak megfelelő játékok (az apró részekből álló játékok – pl. Lego – a kisebbekre nézve nagyon veszélyesek lehetnek)!
 • Otthonában az apró tárgyakat tegye olyan helyre, ahol a gyermek nem éri el!

Ajánlott oldalak

 

Égési, forrázási sérülés megelőzése

Az égési és forrázásos sérüléseket szenvedő gyermekek gyakran igényelnek több napos kórházi ápolást. A gyógyulás gyakran hosszú és sok szenvedéssel jár. Néha az egész életre látható nyomot hagy maga után.
5 éves életkor alatt a leggyakoribb a forró folyadékokkal történő forrázás. A gyermekek bőre a forró hőmérsékletre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, a forró folyadék még az elkészítés után 15 perccel is képes sérülést okozni.
A halálos kimenetelű, vagy közvetlen életveszélyt okozó, súlyos forrázások jó része a fürdőkádban történik.
További jellegzetes típusai a gyermekkori égéseknek a nyílt tűzterű tüzelőhelyek (kályhák, kandallók), a sütő, a vasaló, a hajsütővas vagy haj vasaló, a cigaretta, a gyufa, az öngyújtó, és egyéb forró felületek okozta sérülések.
Mit tehet, hogy elkerülje gyermekének égéses sérülését?

 • Soha ne legyen egyszerre forró folyadék és a gyermek is a kezében;
 • A fürdőkádban egy percre se hagyja a gyermeket egyedül;
 • Minden forró italt úgy tegyen le, hogy azt a gyermek ne tudja elérni, lerántani;
 • A konyha ne legyen a gyermek számára a játék helyszíne;
 • Ha 55 foknál alacsonyabb hőmérsékletű víz folyik a forró vizes csapból, ez a legtöbb forrázást megelőzi;
 • Először mindig a hideg vizet engedje meg, csak ezután a forrót. A fürdővíz hőmérsékletét mindig ellenőrizze a könyökével, mielőtt a gyermek beszáll a kádba.
 • Főként a tűzhely hátsó rózsáit használja, a serpenyők nyelét fordítsa befelé;
 • A vasalót, hajsütővasat, hajvasalót használat közben és a kihűlésük ideje alatt is úgy tegye le, hogy ahhoz gyermek ne férhessen hozzá.

Égési sérülés esetén: az első teendő az égett bőrfelület azonnali és legalább húsz-huszonöt perces hűtése folyóvízzel vagy vizes borogatással. Ezen kívül semmit sem szabad a sérült testrészre tenni. A gyermek tenyérfelületénél nagyobb kiterjedésű égés biztosan orvosi ellátást -, a 4-5 tenyérnyi sérülés már kórházi kezelést igényel, a húsz tenyérnyi égés már életveszélyes lehet. Ha nincsen elég kötszer, a hűtés után bugyoláljuk tiszta, vasalt lepedőbe a gyermeket és itassuk bőven folyadékkal, amíg a mentő megérkezik.

Áramütés esetén: ha az áram ki és belépési helyén kis égési sérülést találunk feltétlenül vigyük orvoshoz a gyermeket. Ez ugyanis azt jelzi, hogy olyan nagy energia-behatás érte a szervezetet, ami miatt szívműködési zavar is jelentkezhet. Szerencsétlen esetben szívmegállás vagy eszméletvesztés következik be, az áramtalanítás után kezdjük meg a mesterséges lélegeztetést, amíg a mentő megérkezik.

Nyári szezonban gyakori a biciklis, fára mászós baleset.

Esés megelőzés

A kisgyermeket fenyegető esések nagy része az otthoni környezetben következik be. Mivel a leesések, elesések miatt történik a legtöbb kórházi felvétel, és néha igen súlyos, akár életet veszélyeztető, vagy maradandó károsodással járó következményei is lehetnek, így fontos, hogy az otthoni környezetet úgy alakítsuk ki, hogy minél több esést tudjunk megelőzni.

 • Többszintes lakásokban a lépcső aljára és tetejére szereljen gyermek-biztos zárral ellátott biztonsági kaput. Ennek használata mindaddig szükséges, amíg a gyermek nem tud váltott lábbal, kapaszkodás nélkül, önállóan biztosan felmenni a lépcsőn.
 • Többszintes épületekben a kisgyermeket nevelő családok szereljenek biztonsági ablakzárat minden ablakra. Használják rendszeresen.
 • Az erkélykorlátot, lépcsőkorlátot úgy alakítsa ki, hogy azon a gyermek ne férjen át. A biztonságos résméret 6,5 cm, vagy annál kisebb.
 • Ne használjon bébi-kompot (még járni nem tudó gyermek közlekedésére szolgáló, kereken guruló ülőke, mely súlyos balesetek forrása!)
 • Olyan helyen, ahonnan a csecsemő, kisded leeshet, soha ne hagyja őt egyedül. A kicsik leggyakrabban a pelenkázó asztalról, a bútorokról, az ágyról esnek le.
 • Nedves felületre (például felmosás után) ne engedje a gyermeket. A fürdőkád elé helyezzen csúszásgátolt kilépőt.

Végtagtörés esetén: a fájdalom hamar orvoshoz viszi a beteget, de nem is érdemes várakozni: a fájdalmas duzzanat vagy alakváltás alapján gyanítható a csonttörés, ám az esetleges repedés utáni teendőket is inkább az orvos diktálja.

Mérgezés megelőzés

A legtöbb gyermekkori mérgezés otthon következik be, és legfőbb oka, hogy a gyermek hozzáfér olyan szerekhez, amiről a szülő tudja, hogy mérgező, mégsem zárja el előle. Főként a 0-4 éves korosztály a veszélyeztetett. Védje meg gyermekét a súlyos mérgezések következményeitől azzal, hogy odafigyel a mérgező anyagok gondos tárolására!

 • Minden gyógyszert, háztartási vegyszert, tisztítószert szemmagasság fölötti, zárt szekrényben tartson. Bár egy ügyes gyermek mindenhová fel tud mászni, ehhez azért időre van szüksége, ön észlelheti, ha megpróbálja, és időben beavatkozhat.
 • Ha csak lehet, válasszon „gyermekbiztos” csomagolású termékeket.
 • A vegyszereket, növényvédőszereket mindig az eredeti csomagolásban tárolja. Így jól látható, mi van benne. Áttöltött vegyszerek még nagyobb gyermekek mérgezését is okozhatják, hiszen az új tárolóedény (például üdítős üveg) megtéveszti őket.
 • A maradék gyógyszereket, vegyszereket azonnal rakja a biztonságos tároló helyre.
 • Ha kisgyermeket nevel, ne tartson olyan szoba- vagy kerti növényt, ami erősen mérgező.
 • A gyógyszert soha ne nevezze cukorkának vagy finomságnak a gyermek előtt.
 • A növényvédő és permetezőszereket kulccsal vagy lakattal elzárt tárolóban, eredeti csomagolásban tartsa.
 • Kisgyermek előtt ne vegyen be gyógyszert, mert a gyermekek szívesen utánozzák, amit a felnőttektől látnak.

Ha észleli, hogy a gyermeke gyógyszerből, vegyszerből, vagy más mérgező anyagból fogyasztott, hívja a 24 órás mérgezés (toxikológiai) tanácsadót, ahol szakemberekkel megbeszélheti, mi a tennivalója. A mérgezés tanácsadó központ száma: 06-1-4766464
Ha gyermekén tudatzavart, furcsa viselkedést, nyálfolyást, remegést, heves kipirosodást, vagy ébreszthetetlenséget, eszméletlenséget észlel, azonnal forduljon orvoshoz!
Ezekben az esetekben a szülőnek kell eldönteni, hogy milyen elsősegélyben részesíti a gyermeket! Kell-e orvost, mentőt hívni. Amíg érkezik a segítség, mi a teendő.

Mi a teendő, ha a gyerek mérget nyelt?     

(forrás: mentok.hu)

Akármennyire is figyelünk, néha egy pillanat alatt megtörténik a baj, ez különösen igaz a gyermekkori mérgezésekre. Mivel a kicsik rendkívül érdeklődőek, kíváncsiak és nem utolsó sorban ügyesek: bárhova felmásznak, és sokszor ügyesebben nyitják ki a gyerekzárat, mint mi magunk. Mit tegyünk a pánik helyett, ha a gyerek mérget nyelt?

A leggyakoribb a gyógyszermérgezés

Hazánkban is érvényesül az a tendencia, hogy évről évre egyre több gyógyszert vásárolunk: ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar évi 30 doboz gyógyszert vásárol, azaz hazánkban nagyságrendileg 300 millió doboz gyógyszert adnak el évente. Ennek egy részét nem használjuk el, a háztartásokban marad. Az egyre több otthon tartott gyógyszernek köszönhetően évről évre nő a gyógyszermérgezések száma, az összes mérgezés felét ez adja. Szerencsére a gyermekek esetében ezek nagy része időben kiderül, és orvosi segítséggel nem történik végzetes baj.

Veszélyben a kisdedek
Gyermekkori mérgezések leginkább az 1-5 éves korosztályra jellemzőek, ilyenkor már elég ügyesek, kíváncsiak, viszont veszélyérzetük még csekély. Ebben az életkorban leggyakrabban véletlenszerű mérgezésről beszélünk. Nagyobb gyermekeknél fordulhat elő, hogy véletlen vagy szándékos gyógyszer túladagolásról van szó, de akár öngyilkossági kísérlet is szóba jöhet.

A leggyakrabban a szülők gyógyszereit találják meg a gyerekek. Gyakori, hogy az édesanya táskájában meglapuló gyógyszerekhez jutnak hozzá, vagy a hűtőszekrényben tárolt megbontott szirupot kóstolják meg. Sajnos sokszor a kanapé alá begurult tablettákat is hamarabb találják meg, mint mi. Gyakori, hogy a vitaminokat nézik cukorkának: ezek szép színesek, többségében drazsé állagúak, jó ízűek, viszont a túladagolásuk veszélyes lehet.

A mérgezések megelőzésében a legfontosabb, hogy kellő figyelmet fordítsunk a gyógyszerek tárolására. Lehetőleg minden gyógyszert tartsunk elzárva, még azokat is, amiket aktuálisan szedünk. A biztonsági kupak sem jelent teljes biztonságot. Fontos, hogy a hűtőszekrényben se férjen hozzá a gyermek a gyógyszerhez, mert a szép színes, jó ízű szirupok vonzóak a számukra. Ne tartsunk a táskánkban hozzáférhető helyen gyógyszert, az elgurult tablettákat keressük meg. Nagyon fontos, hogy egész pici kortól felhívjuk a gyerekek figyelmét a gyógyszerek veszélyeire.

 • Mikor gondoljunk gyógyszermérgezésre?
 • Egészséges gyermek hirtelen rosszulléte
 • Testvérek, egy közösségbe járó gyerekek hirtelen megbetegedése
 • Ismeretlen okból fellépő makacs hányás (a mérgezettek többsége hány)
 • A tudat hirtelen változása (aluszékonyság vagy izgatottság az esetek közel felében jelentkezik)
 • Ha felfedezzük, hogy hiányzik a gyógyszerből

Amennyiben felmerül, hogy gyermekünk orvosságot vett be, fontos, hogy tisztázzuk, hogy milyen gyógyszerből és legfeljebb mennyi hiányzik. Jegyezzük fel a mérgezés becsült időpontját és mindenképpen forduljunk orvoshoz. Amennyiben a gyermek állapota indokolja, hívjunk mentőt! Ha az orvosi segítség messzebbről érkezik, szükség lehet hánytatásra. Ezt csak nagyobb gyerekeknél végezzük, és csak akkor, ha nem aluszékony, eszméleténél van. A mérgezési eseteket Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályán látják el, vidéken a kórházi gyermekosztályokon kaphatunk segítséget.

Mit tesz az orvos?

A bevett gyógyszer fajtájától és mennyiségétől függően szükség lehet gyomormosásra. Ilyenkor egy csövet "nyel le" a gyermek, melyen keresztül tiszta vizet töltünk a gyomorba, mely kimossa a gyógyszermaradványokat. Vannak olyan esetek, amikor ellenméreg adására van szükség. Amennyiben a méreganyag már felszívódott és nem tudjuk eltávolítani a szervezetből, a kialakult állapotot kezeljük és gyorsítjuk a mérgek kiválasztódását.ű

Háztartási vegyszerek

A gyógyszerek mellett különféle háztartási vegyszerek jelentenek nagy veszélyt a gyermekekre. Ezek közül leggyakrabban a tisztítószerek okoznak mérgezést. Manapság a piac elvárásai közé tartozik, hogy a vegyszerek is illatosak legyenek, szép színes flakonban: ez is növeli a mérgezések kockázatát. Legveszélyesebbek a marószerek: a háztartási hypo, fehérítők, WC fertőtlenítők, a hideg zsíroldók a bőrre, nyálkahártyára jutva akár maradandó károsodást, végzetes mérgezést is okozhatnak. Szórófejjel ellátott vegyszerek különösen izgalmasak a gyerekek számára, sokszor előfordul, hogy a szemükbe, szájukba spriccelnek. Ilyenkor nagyon fontos a vegyszer lemosása tiszta vízzel, a hánytatás szigorúan tilos. Ha a gyermek száján is látunk elváltozást, nyálát folyatja, nem nyel, feltehetően nyelt is a vegyszerből: mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Igen veszélyesek a növényvédő vegyszerek is. Gyakori hiba, hogy a bekevert permetszer maradékát élelmiszeres üvegben tárolják, nagyon fontos a biztonsági előírások betartása. A növényvédő szerek egy része a bőrről is felszívódik. Amennyiben valamilyen vegyszer okozza a mérgezést, feltétlenül vigyük magunkkal a termék dobozát vagy címkéjét, mert ezen szerepel a pontos összetétel, esetenként az ellenszer neve is, ez megkönnyíti a beteg ellátását.

Mérgező növények

Gyakran előfordul, hogy a gyerekek növények bogyóját, leveleit veszik a szájukba. Jó néhány vadon élő és dísznövény van, mely komolyabb mérgezést okozhat. Ültetés előtt tájékozódjuk ilyen szempontból is: a nárcisz, a gyöngyvirág, a tiszafa például szépsége ellenére mind mérgező. Gyakori az is, hogy a kertben talált gombából fogyaszt a gyerek, előfordult az is, hogy a testvéreknek is "főzött" belőle. Ha gyermekünk valamilyen bogyót, gombát evett, feltétlen vigyünk belőle mintát, hiszen elmondás alapján nem könnyű eldönteni, hogy mérgező növényről van-e szó. Szerencsére a mérgezési osztályoakon lehetőség van gombaszakértő, botanikus segítségét kérni.

Vannak olyan növények, például az angyaltrombita vagy a maszlag, melyeknek tudatmódosító hatását a nagyoabb gyermekek szándékosan szeretnék kipróbálni, de ebből könnyen mérgezés lehet. Ha csoportosan jelentkeznek tünetek, mindig gondoljunk mérgezés lehetőségére is.

Hasznos telefonszámok

Mentők: 104, 112 (mobiltelefonról)
Heim Pál Gyermekkórház, Toxicológiai osztály: 1089 Budapest, Üllői u. 86. 5. emelet (0-24 h) Telefon: (06-1) 459-91-00 /113

Mikor forduljunk sürgősséggel gyermekgyógyászati ellátáshoz, ügyelethez.pdf

(Forrás: Országos Gyermekegészségügyi intézet)

Magyar Resuscitatios Társaság irányelve a gyermekek újraélesztéséről 2006.

pdf letöltése: pdf Forrás: www.ogyei.hu/

Gyermek-elsősegély

Nagyon sok gyermek nem kap CPR-t (szív-tüdő újraélesztést), mert a lehetséges elsősegélynyújtók, akik végeztek is valamely tanfolyamot, félnek attól, hogy sérülést okoznak. Ennek oka, hogy a lehetséges elsősegélynyújtók talán megtanulták a felnőttek részére javasolt ellátást, de nem tudják, hogyan segítsenek egy gyermeknek. Ez a félelem nem megalapozott, és a 2005-ös Irányelvek is tisztán kimondja: sokkal jobb a felnőttek részére előírt elsősegélyben részesíteni egy gyermeket, aki nem reagál és nem lélegzik, mintha semmit nem tennénk.
Habár a CPR sorrendjét nem kell megváltoztatni, a kompresszió mélysége körülbelül a gyermek mellkasának a harmada legyen. Ez egy kis változtatás a technikában, melyet könnyen átadhatunk az EFR Primary care tanfolyama alatt. Ez az információ tulajdonképp megtalálható a Primary and Secondary Care Résztvevői kézikönyvben is a 3-3. oldalon. Azoknak, akik speciálisan a gyermekek részére nyújtott elsősegélyt szeretnék megtanulni, (pl. szülők, gyermek felügyelettel foglalkozók, bébiszitterek, ügyeletes elsősegély-nyújtók) az Emergency First Response Care for Children tanfolyama ajánlott, mely teljesen lefedi ezt a területet.
Ezen a tanfolyamon a következő módosításokra térünk ki:

 • A kompresszió a mellkas harmadáig tartson; két ujjal végezzük csecsemők (1 év alattiak) és egy vagy két kézzel egy év felettiek esetén (szükség szerint).
 • Egyszemélyes segítségnyújtás esetén egy percig kell az újraélesztést folytatni, mielőtt mentőt hívnánk.
 • 5 befújás szükséges, mielőtt megkezdjük a mellkas kompressziót.

www.eletmento.hu/node/6