Higiénia

higiénia irányelv
www.nefi.hu  www.egeszseg.hu honlapon
magyar_plakat

A fogmosás helyesen

Szerző: Máriáss Márta
Létrehozva: 2005. január 1.Módosítva: 2011. április 28. 11:15
Partner:  HáziPatika.com
A tiszta száj nemcsak esztétikus és egészséges. A legtöbb ember jól érzi magát fogmosás után, mert tudja, hogy felfrissült az ínye, üde a lehelete.

Az egészséges fogaknak három alapvető dologra mindenképpen szüksége van:

  • a rendszeres, napi legalább kétszeri fogmosásra
  • a fogak közeinek rendszeres kitisztítására és
  • a szintén rendszeres fogorvosi ellenőrzésre.

A fogmosás (nem) gyerekjáték

A fogmosás elsődleges célja annyi lerakódást eltávolítani fogakról és a fognyakról, amennyit csak lehetséges. A fogkrém ezt a feladatot legsikeresebben a fluor és a mikroszemcsék segítségével teljesíti.
Amint kibújik a baba első foga, mindennapos programmá kell váljék a reggeli és esti fogmosás, még ha kezdetben nem is hasonlít művelet a felnőttek fogmosásához.

Különösen fontos, az esti lefekvés előtti tisztítás. Alvás közben a fogakat védelmező nyál kisebb mennyiségben képződik, így a cukortartalmú lepedék sokkal tovább maradhat savas, és rontja a fogakat.
Szép számban léteznek kimondottan gyermekek számára készülő fogkrémek. Kezdetben puha ruhába burkolt mutatóujjal tisztítjuk meg a gyerek fogát, és csak, amikor hozzászokik a fogtisztításhoz, akkor kezdjük el az igazi fogmosást a gyerekfogkefe segítségével.
A kisgyermekek rendszerint jó mókának tartják, ha már egészen korán maguk próbálhatják megmosni a fogukat, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell őket sokszor és türelmesen tanítani is. A gyerekek mozgása körülbelül 10 éves korukra lesz annyira ügyes, hogy tökéletesen és megbízhatóan tudják megmosni a fogukat. Addig bizony időnként meg kell nekik mutatni az utánozandó helyes mozdulatokat, és nem szabad elektromos fogkefét a kezükbe adni.

Fogmosás felsőfokon

A fogmosás nem lehet csupán egy tessék-lássék dörzsölés és utána néhány öblögetés. Nem véletlen, hogy ügyesen kell megszerettetni a gyerekekkel is, merthogy a komoly fogmosás legalább 3 percig tartó, kitartó munka. Különösen az esti tisztításnak kell alaposnak lennie, de ha a fogorvosok őszintén bevallják, kiderül, hogy bizony még ők is ritkán mosnak fogat a minimálisan szükséges 1,5 percnél tovább. Ki hallott már fogmosó-óráról? Pedig nem volna haszontalan.

Műgonddal végrehajtott mozdulatok, avagy egy helyes technika
image002
1.
– A fogkefét enyhe nyomással 45°-os szögben helyezzük az íny szélére, és a lerakódást apró, lazító mozdulatokkal – az íny széle alatt is – oldjuk. Az erőteljes súrolás nem tesz jót!
image003
2.
– A fellazított fogkő eltávolítására húzzuk a fogkefét kb. tízszer az íny irányából a korona felé, mindig pirosból fehérbe. Ezáltal alaposan eltávolítjuk a baktériumokat tartalmazó plakkot.
image004
3.
– Ezzel a módszerrel először a felső fogak és az állkapocs külső oldalát tisztítsuk meg. Az egyes tisztítási szakaszok legfeljebb 2-3 fogat foglaljanak magukba.
image005
4.
– A fogak belső oldalán is plakk keletkezik, ezért a következő lépésben a belső oldalon is az előzőek szerint járjunk el. A fogkefét enyhe nyomással 45 fokos szögben helyezzük az íny szélére. A fogkövet apró, lazító mozdulatokkal oldjuk, majd távolítsuk el.
image006
5.
– Ugyanúgy tisztítsuk meg a metszőfogak belső oldalait, itt azonban a fogkefét merőlegesen tartsuk, mivel így érhetjük el a legalaposabb tisztítást.
image007
6.
– Végül a zápfogak rágófelületére kerül sor. Itt kivételesen “súrolhatunk” is.

www.hazipatika.com/taplalkozas/fog_es_szajapolas/cikkek/a_fogmosas_helyesen/20021016131921

Fogmosás fogszabályozóval
2015. November. 05.  , by Dr. Klujber Valéria
A fogszabályozás ideje alatti szájápolással kapcsolatban a problémát általában a rögzített készülékek
Ha rögzített készüléked van, akkor speciális fogkefét (ortho fogkefe néven található meg) ajánlott használnod, amelyiket kifejezetten erre a célra fejlesztették ki. A speciális fogkefe segítségével tökéletesen tisztán lehet tartani a fogakat és a fogszabályozó készüléket egyaránt. Ha nem kapsz éppen egy ilyen nevű fogkefét, akkor használj nagyon kisfejű (akár egycsomós) fogkefét, vagy olyat, aminek sörtéi U vagy V alakban állnak, így hagynak helyet a fogszabályozónak.
Érdemes beszerezni egy fogköztisztító fogkefét is, egy kicsit nagyobbat és sűrűbb szálút is választhatsz, mivel az eszköz és a fog felülete közötti rész tisztántartása a fő cél. Ezek a részek normál fogkefével nem lennének elérhetők.
Érdemes fogszabályozó viselésekor is fogselymet használni, így a fogak közötti részek is tökéletesen tisztán tarthatók. A fogselymet át kell vezetni a fogszabályozó alá és utána ugyanúgy használhatod, mint egyébként. Kicsit fáradságos, de hosszabbtávon megéri! Használhatsz fogselyemvezető hurkot, de olyan fogselyem is kapható, amelynek a vége alkalmas arra, hogy átvezesd a fogszabályozó alatt. Általában ortho-fogselyemként kapható.
merjmosolyogni.hu
Nézd meg ezt a videót, ahol a fogszabályozó mellett végzett helyes fogmosást mutatják meg. Forrás: www.tinivagyok.hu/

Fültisztítás
2016. March. 24.   Dr. Klujber Valéria
Mindig mérges leszek, amikor a fültisztítós reklámot látom. Koszos lenne a hallójáratunk?

 A fülzsír

A kilógó sárgás-barna fülzsír valóban nem szép látvány. Ez azonban nem kosz.

A fülzsírnak azonban feladata van, nem közömbös, ha teljesen leoldjuk a hallójáratunk faláról, ahogyan azt a reklám mutatja. Ezzel eltávolítjuk azt a kifelé mozgó védőréteget, amelyik éppen azért van ott, hogy eltávolítsa a leváló hámsejteket, szőröket. Beletapadnak a baktériumok, sőt a kémhatásával, különleges anyagaival is semlegesíti azokat. Mozgatásában a rágásnak is szerepe van.

A kifelé áramlást és ezzel az eltávozását a fültisztító pálcikák állandó használata éppen hogy gátolja. Ugyanígy akadályt jelent a gyakori fülhallgató-használat, főleg ha olyan típusút használsz, ami teljesen elzárja a hallójáratot. Ezek segítségével könnyen kialakulhat az arra hajlamosaknál füldugulás. Ilyenkor a felhalmozódó és befelé tuszkolt, beszáradt fülzsír szinte eldugaszolja a hallójáratot és ezzel halláscsökkenést okoz. Szakember könnyedén eltávolítja fülmosással, de ezzel otthon nem érdemes próbálkozni, fordulj vele fül- orr- gégész szakorvoshoz. Esetleg lehet olyan szerencséd, hogy a háziorvosod is vállalja.

Akkor hogyan tisztítsd a füled?

Mosdás, főleg hajmosás, vagy strandolás után a külső hallójárat környékét és a kimeneti részt érdemes a törölköző csücskével szárazra törölni. A fülbe került vizet jobb kirázni, másként nehéz is eltávolítani. Legjobb, ha a hallójáratba egyáltalán nem nyúlsz bele, az úgy van kitalálva, hogy öntisztuló. A pálcikát csak a fülkagyló külső kanyarulataihoz és esetleg a már kívülre jutott fülzsír gyorsabb eltávolítására használd. Azért kaphatók a speciális vastagabb végű pálcikák, hogy lehetőleg ne is lehessen beledugni azokat a hallójáratba.

Így kívülről is tisztának tűnik, de mégsem csinálsz a tisztítással bajt.
Az eddigiekből az is következik, hogy érdemes időnként megtisztítani a fülhallgatódat is, meg talán nem biztos, hogy bárkinek kölcsön kell adni…
www.tinivagyok.hu/temak/test/item/fueltisztitas?category_id=1

Felmérés a gyermekek higiénés szokásairól

2016. March. 23.  , by  www.domestos.hu/iskolai-program/kutatas/

Tisztább, illatosabb, újabb és szebb iskolai mosdókra vágynak.

Reprezentatív kutatást végzett az iskolás gyerekek tisztálkodási és higiéniai szokásairól a Domestos gyártója, az Unilever megbízásából a Kutatópont. A kérdezőbiztosok a magyarországi általános iskolák 1 – 8. osztályába járó tanulóinak ismeretét és véleményét vizsgálták a személyes és közvetlen környezetüket érintő higiéniás kérdésekről.

Kerülik az iskolai mosdókat

Négy felső tagozatosból egy kerüli az iskolai mosdókat, míg az alsós diákok 83 százaléka felkeresi a WC-t a tanítási idő alatt. Akik tartózkodnak a mosdók látogatásától, elsősorban a nem kellő tisztaságra (54, illetve 60 százalék) és a kellemetlen szagokra (51, illetve 58 százalék) panaszkodtak, ugyanakkor 63 illetve 57 százalékuk változtatna a hozzáállásán, ha jobb illat lenne a mosdókban, 64 illetve 68 százalékukat a nagyobb tisztaság győzné meg, míg 44 illetve 39 százalékuk díjazna egy felújítást, 33, illetve 36 százalékukra a mosdók szépsége hatna hívogatóan.

WC-re márpedig járni kell

A gyerekek aggodalmait a WC-k higiéniájával kapcsolatban a szakember is megerősíti. Dr. Varga Károly csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos szerint, ha a gyermekek nem fertőtlenített WC-vel érintkeznek, kialakulhat náluk külső nemi szervi gyulladás, bakteriális, gombás fertőzés, cérnagiliszta fertőzés, sőt féregpete okozta fertőzés. „A külső nemi szervi gyulladás következményeként a kórokozók feljuthatnak a hólyagba, ahol hólyaghurutot, később akár húgyúti fertőzést és vesegyulladást is okozhatnak” – figyelmeztet.

Ugyanakkor a vizelet visszatartása, vagy az alacsony folyadékbevitel a tanítás alatt sem jelenthet megoldást az iskolások számára. „A rendszeres folyadékfogyasztás és a vizeletürítés hiánya a hólyag rendes fejlődését gátolhatja. Olyan diszfunkció léphet fel, amely később vizelettartási problémákhoz vezethet” – hívja fel a figyelmet a kockázatokra Dr. Varga Károly.

„A széklet visszatartása székrekedést, gyulladásokat okozhat, sőt növeli a daganatok kialakulásának veszélyét. Az ingerek elfojtása hosszú távon is veszélyes, mert ha valaki gyerekkorban ehhez szokik hozzá, akkor később ez válik megszokottá és természetessé, ennek következményei pedig súlyosak lehetnek” – mondja a szakember.
A teljes kutatási eredményt itt olvashatjátok el:

www.domestos.hu/iskolai-program/kutatas/

A ti iskolátokban milyen a mosdó?

image008

WC- re márpedig járni kell
www.tinivagyok.hu/temak/test/item/felmeres-a-gyermekek-higienes-szokasairol?category_id=1

Szagtalanság
2014. September. 11.  , by Dr. Klujber Valéria

Már láthattátok, hogy bizonyos reklámok nem a kedvenceim. Amin most legutóbb kiadtam, az azt akarja elhitetni veled, hogy akkor vagy tökéletes, ha nem izzadsz.
Az izzadás arra szolgál, hogy a melegben, vagy a hőtermeléssel járó fizikai aktivitás során az izzadság elpárologtatásával hőt veszítsünk. Másrészt, bizonyos stresszel teli helyzetekben információt szolgáltat a környezetnek, feltehetően valami olyasmit, hogy VESZÉLY van, ne gyere ide – vagy ilyesmi.
Az, hogy ez modern életünkben kellemetlen és meg akarunk szabadulni tőle, nem jelenti azt, hogy normális és veszélytelen 24-48 órára leblokkolni ezt a folyamatot. Bár kétlem, hogy ez valóban 24 óráig működne, de ez most mindegy is.

TUDTAD?

Az izzadásgátlók nem egyenlők a dezodorokkal.
A dezodor szagmentesít (szó szerint véve a nevét, latinból), tehát szagtalanít, nem engedi az izzadságszag kialakulását. Hogy csinálja? Egyrészt gátolja a verejték bakteriális bomlását, erjedését (ettől a bomlástól szagos a verejték), másrészt illatanyagaival elfedi a kellemetlen szagokat. Fontos ugyanakkor, hogy nem akadályozza meg a verejtékmirigyek működését, tehát nem csökkenti az izzadás mértékét.

Az izzadásgátló viszont nem enged téged izzadni. Hatóanyagaik (pl. alumínium sók) által csökkentik, vagy teljesen meggátolják a mirigyek termelését, amellett, hogy illatanyagokat is tartalmazhatnak. Az izzadásgátlásért felelős anyagokat, vagy magát a nem-izzadást kapcsolatba hozták betegségekkel is, lehetséges, hogy az alumíniumsók és az emlőrák között kapcsolat van.
Ha megfigyeled, akkor a jobb drogériákban mindig van aluminium-mentes izzadásgátló is. És nem mindegyik drága! Keresd az áruházláncok sajátmárkás termékeit.
Nehéz eligazodni ebben a témában, ha az eladóktól akarod megtudni, hogy melyik termék mit tartalmaz és milyen elven hat…. Legjobb, ha felhajtod a hátoldalat és elolvasod. Válassz olyat, amiben nincs alumínium, de lehetőleg alkohol sem. Ha van kedvenc parfümöd, akkor az illatanyagra sem lesz szükséged.
Szerintem csak akkor használj izzadásgátlót, ha nagyon szorult helyzetnek nézel elébe, egyébként bőven elég egy dezodor. Ha egy kicsit is érdekel a környezet és a föld jövője, akkor hajtógázast ne vegyél. A pumpás – mivel nem érintkezik a bőröddel – általában kevesebb vegyszert tartalmaz, mert kevesebbre van szükség ahhoz, hogy hetekig használhassuk. Ha golyósat vagy stiftet használsz, azt ne oszd meg a barátnőddel, mert akkor jó eséllyel a bőrflórádat is átadod. Ami fontos, hogy van, de nem biztos, hogy keverni kell! (lásd erről cikkünket )
TIPP:
Bármelyiket is használtad, a nap végén mosd le a hónaljadat!
www.tinivagyok.hu/temak/test/item/szagtalansag?category_id=1

Varga Marietta 
Személyes higiénés szokások kialakítása, helyes öltözködési szokások kialakítása

pdf letöltése: pdf Forrás: www.kepzesevolucioja.hu

Péter, A. (2012): Egészségfejlesztés a bölcsődében. In: Darvay, S. (szerk.): Tanulmányok a gyermekkori egészségfejlesztés témaköréből. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest. 23-53.p. ISBN:978963284268

„Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeked, mert ez a jövő Őrizd szüleid egészségét, mert a múlton épül fel a jelen és a jövő!” (Bárczi Gusztáv)

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS A BÖLCSŐDÉBEN 
Péter Anita

A fertőző betegségek terjedésének megállításáért az alábbiakat tesszük:

gyakori, rendszeres szellőztetés; 

saját jellel ellátott tisztálkodási eszközök biztosítása; 

rendszeres napi, heti, havi takarítások a bölcsőde tisztaságának érdekében; 

a bölcsőde helyiségeinek és eszközeinek fertőtlenítése.  

 
Járványügyi előírások
A védőoltásokkal kapcsolatos részletes feladatokat az Országos Epidemiológiai Központ által évente kiadott, az adott védőoltási év tevékenységére vonatkozó módszertani levél határozza meg. A védőoltások nyilvántartása és jelentése a házi gyermekorvos feladata. Az oltások megtörténtéről az oltott személyt egyéni dokumentációval is el kell látni, a 15 évesnél fiatalabbak oltásait a Gyermek egészségügyi kiskönyvbe kell bejegyezni. Azoknak az orvosoknak, akik bölcsődébe, illetve egyéb közösségbe kerülő gyermekek vizsgálatát végzik, az életkor szerint esedékessé vált kötelező oltások megtörténtét ellenőrizni kell.  A hiányzó oltások pótlása érdekében kötelesek felvenni a kapcsolatot a gyermek házi gyermekorvosával/orvosával.  A bölcsődei gondozottaknál az életkorhoz kötötten kötelező védőoltásokról nyilvántartást vezetni az egészségügyi törzslapon. Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások megtörténtéről a bölcsőde orvosa, a kisgyermeknevelő a Gyermek egészségügyi kiskönyvben bejegyzett oltások alapján tájékozódhat, az ott dokumentált oltások megtörténtét rá kell vezetni a gyermek egészségügyi törzslapjára is. Ha a bölcsődében fertőző betegség vagy annak gyanúja fordul elő, azt a 63/1997. (XII. 21.) NM- rendeletben foglaltak szerint jelenteni kell.  A bölcsőde orvosának figyelemmel kell kísérnie a fertőző betegségben szenvedő vagy fertőző betegek környezetében élő gondozottakkal kapcsolatban hozott járványügyi intézkedések, határozatok (elkülönítés, járványügyi megfigyelés és ellenőrzés, felvételi zárlat stb.) betartását.

A bölcsődékben észlelt egyes fertőző betegségek esetén az ÁNTSZ területileg illetékes városi intézete a megbetegedési veszély elhárítása érdekében (hatályos jogszabály alapján) elrendelheti a gondozottak védőoltását vagy gyógyszeres kezelését, melyet a bölcsőde orvosának  a háziorvossal egyeztetve  el kell végeznie.
A fertőző betegséget terjesztő vagy egyéb egészségügyi vonatkozásban káros rovarok és egyéb ízeltlábúak, valamint a rágcsálók ellen védekezni, elszaporodásuk megakadályozásáról és rendszeres irtásukról gondoskodni kell. A területileg illetékes ÁNTSZ városi intézete a bölcsődékben a tetvesség felderítésére időszakos vagy soron kívüli szűrővizsgálatot rendelhet el, melyet el kell végezni.    3. A bölcsődei dolgozók egészségvédelemmel kapcsolatos szabályai A dolgozó köteles munkába lépés előtt a foglalkozás-egészségügyi orvosnál munkaköri alkalmassági vizsgálaton megjelenni. Egészségügyi nyilatkozatot kell aláírnia, melyben nyilatkozik, hogy nincs eltitkolt betegsége, és részt vesz a foglalkozás-egészségügyi orvos által megjelölt vizsgálatokon, amely alapján alkalmassága elbírálható. (33/1998. (VI.24.) NM rendelet) A bölcsőde vezetője köteles folyamatosan figyelemmel kísérni, hogy a dolgozó rendelkezik-e érvényes ernyőszűrési lelettel.
A dolgozó köteles jelenteni a bölcsőde vezetőjének, ha egészségi állapotában a munkáját kedvezőtlenül befolyásoló változás (ismeretlen eredetű lázas megbetegedés, mások megbetegedését okozó bőrbetegség, hasmenés és heveny gyomor- és bélpanaszok) következik be, vagy a vele közös háztartásban élő személynél hasmenéses megbetegedés fordul elő.

Takarítás

A belső felszerelési és berendezési tárgyak könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők legyenek. Tisztításuk nedves, fertőtlenítős ruhával történjék. Járvány esetén a vonatkozó közegészségügyi szabályok szerint kell a takarítást végezni. A bölcsődében a csecsemőcsoportban használatos játékokat szükség szerint naponta, akár többször is, folyó meleg vízzel le kell mosni. A többi gyermekcsoportban hetente kell elvégezni a gyermekjátékok lemosását. Hetente egyszer és járvány idején soron kívül fertőtleníteni kell. A fertőtlenített játékokat meleg folyó vízzel többször, alaposan le kell öblíteni.  A takarítás úgy szervezendő, hogy az a gyermekeket ne zavarja. Csak azokat a helyiségeket lehet nyitvatartási idő alatt takarítani, ahol gyermekek nem tartózkodnak.  A takarítás nyitott ablaknál történjék. A szobákat étkezés után rendbe kell tenni, az ételmaradékot el kell távolítani. A padló tisztítása nedves, fertőtlenítős ruhával történjék. Más takarítóeszközt (vödör, felmosó, ill. lemosó ruha) kell használni a csoportszobákban, fürdőszobákban, WC-ben, és mást a mosogatókban, a konyhai helyiségekben. A takarítóeszközöket használat után ki kell mosni, és tisztán, a tisztítószerekkel együtt kell elhelyezni az erre kijelölt zárt helyen, ahol a gyermekek nem férhetnek hozzá. A tisztító- és fertőtlenítőszereket a mindenkori közegészségügyi előírásoknak megfelelően kell alkalmazni az Országos Közegészségügyi Intézet rendszeresen felújított „Tájékoztató a fertőtlenítésről” című kiadványa alapján.

 Festés

Évenként meszeltetni kell a főzőkonyhát, az élelmiszerraktárt, a mosogatóhelyiségeket, a mellékhelyiségeket és a mosókonyhát. Az egész intézményt 2-3 évenként festetni és 6 évenként mázoltatni kell.

A helyiségek levegőjének higiénéje

A konyha és az élelmiszerraktár valamennyi ablakát rovarhálóval kell ellátni.  A bölcsőde területén dohányozni tilos! (1999. évi XLII. törvény a nem dohányzók védelméről)

A szennyes ruha kezelése, mosása

A szennyes pelenkát minden esetben fertőzöttnek kell tekinteni. Pólyázóra vagy földre helyezni nem lehet.  Minden gyermek tisztázása után fertőtleníteni kell a pólyázót. A fertőtlenítő oldatot vagy sprayt a pólyázó mellett kell elhelyezni, és előírás szerint cserélni, használni az OKI tájékoztatójában foglaltak szerint.  Az egyszer használatos pelenka zárt fóliazsákban a települési hulladékkal együtt kezelendő az OKI szakértői munkacsoportjának útmutatója alapján. A gyermekek ruháit, ágyneműit, törülközőit, asztalterítőit és a köpenyeket közepesen szennyezettnek kell tekinteni, ennek megfelelő mosástechnikát kell alkalmazni. A kimosott textíliát szennyeződés- és fertőzésmentes körülmények között kell tárolni.    8. A gyermekfelszerelések ellenőrzése a játékok javíthatók-e vagy selejtezendők; a homokozó letakarható-e, cserélni kell-e a homokot; a mászóka, a pancsoló, a vízpermetező megfelelően karbantartott-e; a gyermekbútorok javíthatók-e;  a szekrények, zárak, elkerített szobasarkok megfelelően működnek-e.
pdf letöltése: pdf Forrás: www.tinivagyok.hu