GYIK /Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a teendő, ha a gyerek mérget nyelt?

Akármennyire is figyelünk, néha egy pillanat alatt megtörténik a baj, ez különösen igaz a gyermekkori mérgezésekre. Mivel a kicsik rendkívül érdeklődőek, kíváncsiak és nem utolsó sorban ügyesek: bárhova felmásznak, és sokszor ügyesebben nyitják ki a gyerekzárat, mint mi magunk. Mit tegyünk a pánik helyett, ha a gyerek mérget nyelt? 

A leggyakoribb a gyógyszermérgezés
Hazánkban is érvényesül az a tendencia, hogy évről évre egyre több gyógyszert vásárolunk: ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar évi 30 doboz gyógyszert vásárol, azaz hazánkban nagyságrendileg 300 millió doboz gyógyszert adnak el évente. Ennek egy részét nem használjuk el, a háztartásokban marad. Az egyre több otthon tartott gyógyszernek köszönhetően évről évre nő a gyógyszermérgezések száma, az összes mérgezés felét ez adja. Szerencsére a gyermekek esetében ezek nagy része időben kiderül, és orvosi segítséggel nem történik végzetes baj.

Veszélyben a kisdedek
Gyermekkori mérgezések leginkább az 1-5 éves korosztályra jellemzőek, ilyenkor már elég ügyesek, kíváncsiak, viszont veszélyérzetük még csekély. Ebben az életkorban leggyakrabban véletlenszerű mérgezésről beszélünk. Nagyobb gyermekeknél fordulhat elő, hogy véletlen vagy szándékos gyógyszer túladagolásról van szó, de akár öngyilkossági kísérlet is szóba jöhet.
A leggyakrabban a szülők gyógyszereit találják meg a gyerekek. Gyakori, hogy az édesanya táskájában meglapuló gyógyszerekhez jutnak hozzá, vagy a hűtőszekrényben tárolt megbontott szirupot kóstolják meg. Sajnos sokszor a kanapé alá begurult tablettákat is hamarabb találják meg, mint mi. Gyakori, hogy a vitaminokat nézik cukorkának: ezek szép színesek, többségében drazsé állagúak, jó ízűek, viszont a túladagolásuk veszélyes lehet.
A mérgezések megelőzésében a legfontosabb, hogy kellő figyelmet fordítsunk a gyógyszerek tárolására. Lehetőleg minden gyógyszert tartsunk elzárva, még azokat is, amiket aktuálisan szedünk. A biztonsági kupak sem jelent teljes biztonságot. Fontos, hogy a hűtőszekrényben se férjen hozzá a gyermek a gyógyszerhez, mert a szép színes, jó ízű szirupok vonzóak a számukra. Ne tartsunk a táskánkban hozzáférhető helyen gyógyszert, az elgurult tablettákat keressük meg. Nagyon fontos, hogy egész pici kortól felhívjuk a gyerekek figyelmét a gyógyszerek veszélyeire.

Mikor gondoljunk gyógyszermérgezésre?

– Egészséges gyermek hirtelen rosszulléte
– Testvérek, egy közösségbe járó gyerekek hirtelen megbetegedése
– Ismeretlen okból fellépő makacs hányás (a mérgezettek többsége hány)
– A tudat hirtelen változása (aluszékonyság vagy izgatottság az esetek közel felében jelentkezik)
– Ha felfedezzük, hogy hiányzik a gyógyszerből

Amennyiben felmerül, hogy gyermekünk orvosságot vett be, fontos, hogy tisztázzuk, hogy milyen gyógyszerből és legfeljebb mennyi hiányzik. Jegyezzük fel a mérgezés becsült időpontját és mindenképpen forduljunk orvoshoz. Amennyiben a gyermek állapota indokolja, hívjunk mentőt! Ha az orvosi segítség messzebbről érkezik, szükség lehet hánytatásra. Ezt csak nagyobb gyerekeknél végezzük, és csak akkor, ha nem aluszékony, eszméleténél van. A mérgezési eseteket Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályán látják el, vidéken a kórházi gyermekosztályokon kaphatunk segítséget.

Mit tesz az orvos?
A bevett gyógyszer fajtájától és mennyiségétől függően szükség lehet gyomormosásra. Ilyenkor egy csövet "nyel le" a gyermek, melyen keresztül tiszta vizet töltünk a gyomorba, mely kimossa a gyógyszermaradványokat. Vannak olyan esetek, amikor ellenméreg adására van szükség. Amennyiben a méreganyag már felszívódott és nem tudjuk eltávolítani a szervezetből, a kialakult állapotot kezeljük és gyorsítjuk a mérgek kiválasztódását.

Háztartási vegyszerek
A gyógyszerek mellett különféle háztartási vegyszerek jelentenek nagy veszélyt a gyermekekre. Ezek közül leggyakrabban a tisztítószerek okoznak mérgezést. Manapság a piac elvárásai közé tartozik, hogy a vegyszerek is illatosak legyenek, szép színes flakonban: ez is növeli a mérgezések kockázatát. Legveszélyesebbek a marószerek: a háztartási hypo, fehérítők, WC fertőtlenítők, a hideg zsíroldók a bőrre, nyálkahártyára jutva akár maradandó károsodást, végzetes mérgezést is okozhatnak. Szórófejjel ellátott vegyszerek különösen izgalmasak a gyerekek számára, sokszor előfordul, hogy a szemükbe, szájukba spriccelnek. Ilyenkor nagyon fontos a vegyszer lemosása tiszta vízzel, a hánytatás szigorúan tilos. Ha a gyermek száján is látunk elváltozást, nyálát folyatja, nem nyel, feltehetően nyelt is a vegyszerből: mihamarabb forduljunk orvoshoz.
Igen veszélyesek a növényvédő vegyszerek is. Gyakori hiba, hogy a bekevert permetszer maradékát élelmiszeres üvegben tárolják, nagyon fontos a biztonsági előírások betartása. A növényvédő szerek egy része a bőrről is felszívódik. Amennyiben valamilyen vegyszer okozza a mérgezést, feltétlenül vigyük magunkkal a termék dobozát vagy címkéjét, mert ezen szerepel a pontos összetétel, esetenként az ellenszer neve is, ez megkönnyíti a beteg ellátását.

Mérgező növények
Gyakran előfordul, hogy a gyerekek növények bogyóját, leveleit veszik a szájukba. Jó néhány vadon élő és dísznövény van, mely komolyabb mérgezést okozhat. Ültetés előtt tájékozódjuk ilyen szempontból is: a nárcisz, a gyöngyvirág, a tiszafa például szépsége ellenére mind mérgező. Gyakori az is, hogy a kertben talált gombából fogyaszt a gyerek, előfordult az is, hogy a testvéreknek is "főzött" belőle. Ha gyermekünk valamilyen bogyót, gombát evett, feltétlen vigyünk belőle mintát, hiszen elmondás alapján nem könnyű eldönteni, hogy mérgező növényről van-e szó. Szerencsére a mérgezési osztályokon lehetőség van gombaszakértő, botanikus segítségét kérni.
Vannak olyan növények, például az angyaltrombita vagy a maszlag, melyeknek tudatmódosító hatását a nagyobb gyermekek szándékosan szeretnék kipróbálni, de ebből könnyen mérgezés lehet. Ha csoportosan jelentkeznek tünetek, mindig gondoljunk mérgezés lehetőségére is.

Hasznos telefonszámok:

Mentők: 104, 112 (mobiltelefonról)
Heim Pál Gyermekkórház, Toxicológiai osztály: 1089 Budapest, Üllői u. 86. 5. emelet (0-24 h) Telefon: (06-1) 459-91-00 /113

http://www.mentok.hu/index.php?id=20100614mi_a_teendo__ha_a_gyerek_merget_nyelt


Édesség gyanánt mi adható a gyereknek csokoládé és cukorka helyett?

gyümölcsök szépen felszeletelve
gyümölcssaláta szépen tálalva, díszítve
aszalt gyümölcsök, de tudni kell magas a gyümölcscukor így az energiatartalma is
házi gyümölcsös, túrós, diós, mákos piték kevés cukorral és zsiradékkal készítve
piskóták darált dióval gyümölcsdarabokkal
házi fagyi valódi gyümölcsökből, házi gyümölcs joghurt, turmixok
gyümölcs rizs

Jó tudni:
banánnal és az ananásszal lehet  a cukor helyettesíteni a fagylaltban, turmixokban, házi gyümölcs joghurtokban…


Ha elhízott a gyermekem, sporttal vagy étrend változtatással próbáljam meg először lefogyasztani?

Szükség lehet kivizsgálásra az elhízás okának kiderítésére, ha nem életmód következménye.
A házi gyermekorvos kezdeményezheti, ha indokoltnak tartja ill. a szülő kérheti.

Az elhízás mértékétől, a testösszetételtől is függ hogy mi a teendő.

Mind a mozgás mind a táplálkozás befolyásolja a testtömeg változását, de a lelki okoknak is jelentős szerepe lehet!
Érdemes szakemberhez, dietetikushoz fordulni.